Waarom een dagboek zo handig voor je is

We hebben natuurlijk vroeger allemaal wel een dagboekje gehad met een slotje op de zijkant, zodat je zus of broer hem niet stiekem kon stelen. Maar een dagboek is niet alleen iets van vroeger. Ook nu kan het heel erg handig zijn om weer eens te beginnen met het bijhouden van een dagboek. 

Zelfreflectie

In een dagboek kun je al je gevoelens kwijt. Ook kun je alles wat je op de dag hebt beleefd opschrijven. Je kunt schrijven over je doelen en wat je wilt bereiken in de toekomst. Nadenken over wat je die dag beter had kunnen doen en hoe je zorgt dat je in de toekomst niet dezelfde fouten weer opnieuw maakt. Schrijven over jezelf werkt als een soort zelfreflectie. Je ziet wat je hebt gedaan en hoe je dingen anders had kunnen doen. Het geeft je de kans om dingen nog een goed te overzien. Je leert jezelf op deze manier beter kennen en je ontdekt dingen over jezelf die je misschien eerst nog niet wist. 

Ontspannend

Het werkt heel erg ontspannend. Als je je hoofd leeg maakt zal je jezelf verbazen over hoeveel je kunt opschrijven. In een dagboek kun je al je problemen kwijt zonder een reactie terug te krijgen waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Ook val je niemand lastig met je problemen. Het geeft een moment van rust. Bij een dagboek kun je altijd terecht, want tegenwoordig kun je bijna overal wel even iets opschrijven. Je dagboek bijhouden kan natuurlijk in een traditioneel boekje, maar je kunt ook gebruik maken van de notitie app op je mobieltje. Ook kun je op je laptop of computer in Word makkelijk een dagboekje bijhouden. Tegenwoordig zijn er heel veel apps om je te helpen met het bijhouden van jouw dagboek.

Nostalgie

Natuurlijk is het erg leuk voor later om een dagboekje van vroeger terug te vinden. Je kunt oude herinneringen opnieuw beleven en dingen die je eigenlijk alweer vergeten was teruglezen.

Uniek

Zelfs als je in de nacht soms ligt te woelen en niet in slaap kunt komen, kan het heel erg bevrijdend zijn om even je gedachten op te schrijven in een dagboek. Je kunt je dagboek zo diepgaand of los maken als je zelf wilt. Ook kun je er zelf voor kiezen om af en toe een tekening erbij te maken. Het hoeft niet allemaal geschreven tekst te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *