Klussen 101

Een beetje klusser of bouwer vindt het heerlijk om met verschillende soorten projecten bezig te zijn. Of je nou meubels aan het bouwen ben of een konijnenhok voor de lieftallige beestjes van de kinderen. Je komt er niet onderuit om bouten moeren of schroeven te moeten gebruiken. Je wilt nou eenmaal twee oppervlakken aan elkaar bevestigen.

 

Om dat te doen, begin je met een gat boren. Sommigen vinden het handig om gebruik te maken van een plug. Ze worden voornamelijk gebruikt om iets in aan een muur, wand of plafond te hangen. Het is een soort dopje met schroefdraad dat je in je boorgat kan stoppen. Vervolgens stop je je schroef erin. Het werkt hetzelfde als dat je gelijk je schroef zou gebruiken. Het enige verschil zit in hoe goed het blijft zitten. Het dopje zorgt namelijk voor meer grip in het harde materiaal, omdat het ook beter past.

 

Om andere materialen aan elkaar te verbinden, heb je verschillende soorten schroeven, bouten en moeren nodig. Voor zachthout, heb je bijvoorbeeld houtschroeven nodig. Voor hardere materialen is het handig om bouten te gebruiken. Ook daarin zijn verschillende typen. Een ‘gewone’ bout kan je herkennen aan de kop van de bout. De kop heeft zes kanten. Wil je hout en een staalsoort aan elkaar verbinden? Dan is het verstandig om een slotbout te gebruiken. Deze zijn enorm sterk. Daarnaast heb je ook nog DIN bouten, ploegbouten (deze hebben een verzonken kop), tapbouten, keilbouten en ga zo maar door.

 

Als deze verschillende soorten kunnen best wel overweldigend zijn. Toch is het wel belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken bij de juiste omstandigheden. Op die manier komen ze beter tot hun recht en en heb je zelf het beste resultaat. Het zou immers jammer zijn als je zo je best hebt gedaan op een project en het valt binnen een week weer uit elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *