Hoe kun je een daklekkage voorkomen?

Daklekkages komen verreweg het meeste voor. Je kunt ze maar best voorkomen, want ze leiden vaak tot dure herstellingen als je niet snel en accuraat ingrijpt. Ook binnenshuis kunnen ze heel wat schade veroorzaken. Je kunt ze dus maar best voorkomen. Hoe voorkom je een lekkend dak?

Oorzaken van een lekkend dak

Er zijn meerdere oorzaken van een lekkend dak. Oorzaken die vaak voorkomen zijn ongetwijfeld:

  • Het slecht onderhouden van je dak.
  • Onze sterk wisselende weersomstandigheden: zowel te hoge als te lage temperaturen kunnen je dakbekleding beschadigen en lekkage veroorzaken.
  • Een slecht onderhouden schoorsteen.
  • Dieren: vooral vogels die keitjes of grind op je dak laten vallen, zodat de bekleding kan scheuren.

Platte daken vergroten risico op lekken 

Vooral platte daken zorgen voor de meeste lekkages. Bij dit soort daken stroomt het regenwater niet onmiddellijk in de dakgoot. Door onze sterk wisselende temperaturen krimpt de dakbekleding en zet daarna weer uit. Hoe ouder je dakbedekking hoe meer en grotere scheurtjes er ontstaan. Die scheurtjes zijn vaak oorzaak van daklekkages. Is je plat dak aan herstelling toe? Schakel dan een professionele dakdekker. 

Daklekkages voorkomen

Lekken aan je dak kun je maar best voorkomen. Ze zorgen namelijk voor vaak dure herstellingen. Toch kun je daklekkages vaak voorkomen.

Daklekkages voorkomen met een regelmatige dakcontrole

Een regelmatige en aangepaste onderhoudsbeurt is de beste manier om daklekkage te voorkomen. Een grondige controle van je dak doe je minstens eenmaal per jaar. Laat een dakdekker controleren of alle dakpannen nog op hun plaats liggen. Kijk bij platte daken of de bekleding nog altijd strak ligt en geen scheurtjes vertoont. Je dak regelmatig laten controleren? Raadpleeg dan dakdekker Den Bosch.

Dakgoten nakijken

Laat ook je dakgoten nakijken. Een verstopte of beschadigde dakgoot en- of afvoer is dikwijls oorzaak van daklekkage. Verwijder alle vuil en bladeren uit je dakgoot, en maak de afvoer vrij. Dit kun je makkelijk zelf doen. Heb je hoogtevrees? Laat het schoonmaken van je dakgoten en afvoer dan aan een dakdekker over. 

Je woonomgeving

Woon je in een groene of bosrijke omgeving? Verwijder dan regelmatig overhangende takken, ook diegenen die los hangen. Zo voorkom je stormschade met mogelijke lekkages tot gevolg. Een regelmatig tuinonderhoud met het snoeien van struiken en bomen is ook belangrijk om daklekkages te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *