tips beginnende visser

Tips voor beginnende vissers

Vissen is een fijne, rustgevende sport. Het is een geschikte bezigheid voor wanneer je op zoek bent naar iets nieuws om samen met je kinderen of goede vrienden  te ondernemen Het enige wat niet rustgevend is, zijn de duizenden spullen die je kan kopen om de sport te beoefenen. Van de 40+ soorten hengels tot aan het type aas wat je gebruikt; de keuzes zijn enorm!  Deze keuzemogelijkheden kunnen snel overdonderend aanvoelen voor iemand die net nieuw is in de wereld van de hengelsport. In dit blog willen het graag wat duidelijkheid scheppen,  en voorzien we je van een overzicht met de makkelijkste opties voor een beginnend visser.

Jong begonnen

Vissen, iedereen heeft het wel eens gedaan of ervan gehoord, ik weet nog goed de eerste keer vissen met mijn vader. Ik snapte niet wat ik moest doen, maar hij zei “hou maar de hengel vast”. Ik als 8 jaar oud kind, deed dat gelijk, en net toen ik hem vastpakte ging de hengel opeens bewegen. Mijn vader zei tegen mij dat ik aan de hengel moest trekken en dat is ook gelijk wat ik deed! Ik trok en ik zag de haak met een vis eraan naar boven komen, het was een super spannend en leuk moment, maar daarna hadden we 2 uur lang geen beet. Het was voor mij de perfecte introductie voor de vissen, die bestond uit een lange periode van rust met een zeer actief en spannend moment toen de vis beet.

Maar welke hengel heb je nodig als beginnend visser?

Het is een moeilijke sport als je niet weet met welk materiaal je moet werken en welk aas je nodig hebt. Daarom hierbij wat tips. Ten eerste is het handig om te weten wat voor vissen er zwemmen op de locatie waar je gaat vissen. Een tweede aanrader, wat betreft hengels, is een matchhengel. Met deze hengel kan je makkelijk in havens vissen maar ook voor kortere afstanden. Met deze hengel vang je witvis als kabeljauw, koolvis, tilapia, pangasius etc. Omdat de hengel zoveel afstanden kan behandelen en makkelijk handbaar is, lijkt het een van de betere hengels voor een startende visser.

Handige tips voor beginnende vissers

Waar de meeste mensen wel op afknappen, is dat ze in eerste instantie niets vangen. Ze denken dat ze gewoon niet goed genoeg zijn en houden er daarna mee op. Doe dit niet! Vissen is af en toe best lastig en je kan periodes hebben waarin vissen niet bijten. Er zijn veel manieren om hier mee om te gaan. Houd bijvoorbeeld rekening met de kleren die je aan hebt, vissen kunnen door het water naar boven zien en als ze jou zien staan in een geel rode hoodie, schrikt dat ze natuurlijk af.

Denk ook aan het geluid dat je maakt, als je met een vriend of familie gaat kan het zijn dat het geluid van praten, de vissen kan afschrikken. Ook goed uitkijken voor plekken bij een rivier of meer waar mensen veel aan een bepaalde kant vissen. Het kan zijn dat de vissen al bang zijn voor deze plek en als je hier gaat vissen zullen ze ernstig op hun hoede zijn. Daarom is het een goed idee om op een nieuwe plek te beginnen waar nog niet of niet veel gevist wordt. Als een vis alleen is, blijft hij veel voorzichtiger dan wanneer hij in een groep is. Door met aas te strooien dicht bij je haak kun je veel vissen naar die plek trekken. Als ze wat minder voorzichtig zijn, dan is het al snel zo dat ze in je haak bijten en dan moet je aan je hengel trekken!

Erop uitgaan!

Veel van deze opties vergroten de kans dat je een vis aan de haak slaat, maar de enige echte tip die wij jou kunnen geven is, probeer het gewoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *