Het leven van een kartonnen doos.

We gebruiken heel veel kartonnen dozen in ons dagelijks leven, meer dan we ons waarschijnlijk realiseren. Alles van yoga mat tot trampoline wordt verpakt in kartonnen dozen. En als je iets online koopt wordt het bijna zeker in kartonnen dozen verstuurd. Kartonnen dozen zijn gemaakt van bomen, gelukkig genoeg zijn dozen volledig te recyclen. In dit artikel zoomen we in op de levenscyclus van een kartonnen doos.

Het begin; van boom tot golfkarton.

In de papierfabriek wordt pulp van hout gemaakt. Vervolgens kan hier er papier van gemaakt worden. Hierin kan gevarieerd worden in de kleur en dikte afhankelijk van de uiteindelijke toepassing. Golfkarton bestaat uit verschillende lagen papier die in een golfkartonmachine aan elkaar worden verlijmd. Voor witte dozen wordt bijvoorbeeld er aan 1 zijde een witte papier laag aangebracht. De combinatie van de verschillende papierlagen zorgt voor technische eigenschappen zoals bijvoorbeeld draagkracht en vochtbestendigheid.

Het design; van kartonnen plaat tot doos.

Eenzelfde product kan in veel verschillende typen dozen worden verpakt. In Europa wordt vaak gebruik gemaakt van de FEFCO standaard voor het selecteren van een doostype. Veruit het meest populaire type doos is de FEFCO 0201, of in de volksmond een (Amerikaanse) vouwdoos. In een dozen fabriek worden met behulp van speciale machines dozen gemaakt. Deze op maat gemaakte dozen platen golfkarton. Vanuit de dozenfabriek vertrekken de dozen naar de klant waar deze worden gevuld met goederen om te versturen naar de eindklant. 

Het recyclen; van doos tot doos.

Nadat een doos is gebruikt, en niet meer hergebruikt kan worden kan deze gerecycled worden. Via de oud-papier container komt het karton in papier recycling centrales terecht. Het papier en karton wordt gezuiverd en omgezet tot pulp. Deze pulp wordt gemixt met nieuwe pulp om de weer papier van te maken. Zo is de cirkel rond en kan de doos in zijn geheel worden gerecycled. Kartonnen dozen zijn daarmee zeer geschikte circulaire verpakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *