Douglas hout

Alles over duurzaamheidsklassen en Douglas hout

Douglas hout is een houtsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid. Wat betreft de duurzaamheidsklassen van hout, valt Douglas hout in de derde klasse. Wat dit precies inhoudt bespreken we hier. Het is namelijk belangrijk om te weten de eigenschappen en duurzaamheid van Douglas hout is. Zo weet je namelijk hoe je de juiste houtsoort voor je volgende project kunt selecteren. In deze blog, zullen we daarom dieper ingaan op de voordelen van Douglas hout en de verschillende duurzaamheidsklassen van hout. We zullen het ook hebben over enkele voordelen van het gebruik van Douglas hout voor je volgende project!

De oorsprong van Douglas hout

Douglas hout groeit zowel in Europa als in Amerika. In Europa noemen we de boom de douglasspar. In Amerika wordt gesproken van de Oregon pine, wat zoveel als naaldboom uit Oregon betekent. De douglasspar kan opvallend lang worden. In Amerika kan deze boom hoogtes van tot wel 100 meter bereiken. In Europa worden deze bomen gemiddeld 50 tot 60 meter lang, wat alsnog erg groot is in vergelijking met de rest van onze bomen. Douglas hout staat bekend als robuust en betrouwbaar hout en valt in duurzaamheidsklasse 3.

Duurzaamheidsklassen en Douglas hout

Technisch gezien moeten we eerst een onderscheid maken tussen het kernhout en spinthout van het Douglas hout. Het spinthout is namelijk niet duurzaam en valt in klasse 5. Alleen het kernhout waarvan de planken Douglas hout gemaakt worden vallen in duurzaamheidsklasse 3. De duurzaamheidsklassen gaan van 1 tot 5, waarbij 1 het meest duurzaam is. Dit betekent dat Douglas hout onbewerkt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar meegaat. Wat hierbij opvalt is dat Douglas hout in verhouding met andere houtsoorten uit vergelijkbare duurzaamheidsklassen goedkoper is.

Voordelen van Douglas hout

Het eerste voordeel van Douglas hout heeft alles te maken met het uiterlijk. Dit soort hout heeft namelijk een karakteristieke warme kleur die men over het algemeen erg mooi vind. Daarnaast is de duurzaamheid van dit hout in vergelijking met de prijs-kwaliteit verhouding erg aantrekkelijk. Tenslotte staat Douglas hout erom bekend dat het goed bestand is tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Dit is natuurlijk alleen het geval als je het hout bewerkt voordat je het als tuinhout inzet.

Douglas hout kopen

Kortom, Douglas hout is een een robuuste houtsoort die veelal wordt ingezet als tuinhout. Het staat bekend om een sterke prijs-kwaliteit verhouding en gaat zelfs onbewerkt al 10 tot 15 jaar mee. Door het hout te bewerken zorg je er echter voor dat Douglas hout nog veel langer meegaat. Nu weet je alles over Douglas hout en zijn eigenschappen. Succes met je volgende project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *