Het gemak van de fotolijst

Heb je een mooie foto gemaakt, dan kan het heel goed zijn dat je die mooie foto graag in lijst. Op die manier blijft hij altijd prominent zichtbaar en word je vaak herinnerd aan dat speciale moment, of die speciale persoon. Door het kiezen van de juiste fotolijst zorg je ervoor dat de foto niet alleen goed beschermd wordt, maar dat je dus ook echt iets bijzonders maakt van de foto zelf. Maar hoe kies je de juiste lijst en wat is er allemaal mogelijk? Een paar handvatten.

Alle denkbare maten zijn verkrijgbaar

Laten we beginnen met het feit dat er voor elke foto wel een lijst in de juiste maat te vinden is. Foto’s van relatief kleine afmetingen, maar ook bij grote foto’s kan je de juiste lijst vinden. Zelfs fotolijsten 60×80 kunnen uitstekend gevonden worden en zullen altijd voor iets extra’s zorgen. Waar je vroeger vooral struikelde over de relatief kleine afmetingen, zijn ze nu echt op alle denkbare manieren verkrijgbaar. En dat is niet zo gek, want dankzij digitale fotografie komen foto’s nu ook echt in alle soorten en maten. En dat betekent dat leveranciers van fotolijsten daarop moeten inspringen. En heb je een maat die niet tussen de lijst met standaardmaten voorkomt? Dan kan je ervoor kiezen om er eentje op maat te laten maken. Leveranciers met hun eigen lijstenmakerij kunnen echt alles voor je op maat maken, zodat helemaal niks te gek is en je altijd krijgt wat je zoekt.

Verschillende soorten glas

Het glas op de fotolijst moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn en zo min mogelijk krassen of spiegelen. Daarom kan je kiezen uit ontspiegeld glas en helder glas. Deze twee varianten hebben beide hun voordelen. Zo zijn ze – als je het juiste glas neemt – beide bijna volledig UV-bestendig. Dat houdt in dat foto’s die achter dit glas staan niet zullen verkleuren. En dat is wat waard, want het is toch echt zonde als die foto’s dat wel doen. Daarom is het van belang om van tevoren goed te kijken welk glas je wilt nemen en om toch net even wat extra’s te investeren in glas van de best mogelijke kwaliteit.

Materialen van de fotolijst

Fotolijsten komen ook in allerlei verschillende materialen. Denk aan hout, kunststof of aluminium. Ze onderscheiden zich op meerdere manieren van elkaar – zo is aluminium bijvoorbeeld bijzonder licht – maar het is vooral van belang dat je een lijst kiest die kwalitatief gewoon dik in orde is. Alleen dan heb je echt waar voor je geld. Goedkope lijstjes vallen vaak al snel uit elkaar en dat betekent dat je weer op zoek kan naar een nieuwe lijst. Probeer dus altijd voor kwaliteit te gaan en niet voor de goedkoopste lijsten. Alleen dan weet je namelijk zeker dat je een lijst in huis haalt waar je in de komende jaren nog heel veel plezier van zult beleven. En dat is toch echt waar de lijsten voor bedoeld zijn: met plezier of een warm gevoel kijken naar een foto die je na aan het hart ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *