De meest gebruikte materialen in de bouw

Tijdens de bouw van een huis, bedrijf, fabriek, school of een groot kantorencomplex wordt er ontzettend veel materiaal gebruikt. Het is logisch dat ieder soort zijn eigen voor- en nadelen heeft. Er zijn echter een aantal materialen die het meest gebruikt worden. Hoog bovenaan die lijst staat absoluut staal. Het grote voordeel van dit materiaalsoort is dat het natuurlijk ontzettend sterk is. Met staal kun je wel een potje breken en dus prachtige bouwwerken creëren. In dit artikel ontdek je dan ook van alles over staal en de beste leverancier.

Soorten staal

Staal is veelzijdig. Het wordt zeer vaak gebruikt in de bouw en dat is niet zo gek. Het is immers heel sterk en weegt ook nog eens niet heel zwaar. Bij het bouwen van bijvoorbeeld hoge gebouwen of bruggen komt dit zeer goed van pas. Staal is eigenlijk een mengsel van ijzer en een beperkt koolstofgehalte. Er zijn zelfs meer dan 2000 soorten staal, natuurlijk ieder weer met zijn unieke eigenschappen. Ieder soort heeft een andere hardheid, buigzaamheid of sterkte. Hier komt het koolstofgehalte dan ook bij kijken. Hoe hoger dit gehalte is, hoe harder en breekbaarder het staal is.

Productie van staal

In Nederland wordt vooral in IJmuiden staal gemaakt. Daar staan de hoogovens die jaarlijks zo’n zeven miljoen ton staal maken. Op deze plek wordt ijzererts omgesmolten tot ruwe ijzer. Aan dit ijzer wordt dan koolstof toegevoegd. Er is veel zuurstof nodig om het koolstofgehalte omlaag te brengen. Je kunt wel stellen dat dit een heel proces is. Staal is een van de meest gebruikte materialen omdat het zoveel voordelen heeft. Dit zijn onder andere:

  • Vormbaar
  • Betrouwbaar
  • Snelle montage
  • Korte bouwtijd
  • Bij schade makkelijk te repareren
  • Geschikt voor prefab- en massaproductie

Steelpoint International voor roestvrij staal

Maar het is niet allemaal hosanna. Natuurlijk kent ook staal zijn nadelen. Sowieso is het vrij duur en bij brand zal de sterkte van het materiaal aanzienlijk afnemen. Ook de elementen lucht en water hebben een negatieve invloed op staal. Gelukkig is hier een heel goede oplossing voor; roestvrij staal. Dit soort staal voorkomt veel ellende en het advies is dan ook om gebruik te maken van de roestvrij stalen producten van Steelpoint International.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *