Hoe werkt lasersnijden?

Je wilt je wand in huis decoreren. Je hebt een nieuwe kast geplaatst voor de muur. Op de kast kan je een aantal spullen kwijt. Je wilt een vaasje met enkele bloemen op de kast hebben, misschien een beeldje maar ook iets anders. Je weet iets in de richting van een foto maar niet een standaard fotolijstje. Ooit gedacht aan een foto bewerkt door lasersnijden? Voor een beter beeld kijk op RB-Laser.nl!

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een speciale techniek waarmee verschillende materialen met behulp van een laser bepaalde vorm(en) en op een specifieke maat gesneden kan worden. Een laser is een elektromagnetische stralingsbron. Deze stralingsbronnen worden in een bundel uitgezonden wat dan licht uitstraalt van een enorm hoge intensiteit. Een bundel stralingsbronnen is even groot als een millimeter. De hoge intensiteit van een bundel stralingsbronnen zorgt ervoor dat er sneden kan worden. Het materiaal dat onder de laser terecht komt smelt door de hitte dat van de laserstraal afkomt. Je kan lasersnijden toepassen op materiaal als metaal, glas, hout, textiel en bijvoorbeeld kunststof lasersnijden.

Eisen afbeelding

Stel je wilt een afbeelding laten uitsnijden. Wat moet je dan allemaal voorbereiden? Hoe zet je jouw afbeelding zo duidelijk mogelijk in elkaar? Ten eerste moet je ervoor zorgen dat jouw afbeelding in de vorm van een lijntekening aangeleverd wordt. Jouw afbeelding moet je dus omzetten naar een afbeelding met duidelijke rechte of gebogen lijnen zonder schaduwen. Je tekening moet dus eigenlijk in 1D geleverd worden. Je kan jouw afbeelding heel handig via programma’s als Inkscape, Adobe Illustrator of Autocad omzetten naar een lijntekening. Je tekening moet in werkelijke verhouding zijn en je moet binnen je afbeelding aangeven van welke bewerking van lasersnijden je wilt toepassen. Om de verschillende technieken duidelijk aan te geven kan je gebruikt van verschillende kleuren.

Bewerkingstechnieken

Lasersnijden kan je toepassen op drie manieren. Je kan kiezen voor het standaard lasersnijden. Lasersnijden zal dan letterlijk zoals de naam al zegt de lijnen snijden in het materiaal. Naast lasersnijden heb je ook lijngraveren. Bij lijngraveren worden de lijnen gegraveerd in plaats van gesneden. Tot slot heb je ook de techniek vlakgraveren. Bij vlakgraveren worden er vlakken gegraveerd. Binnen een tekening worden deze drie bewerkingstechnieken in drie verschillende kleuren aangegeven.

Lasersnijden

Lasersnijden is dus een techniek waarbij door hitte er in verschillende soorten materialen gegraveerd en gesneden kan worden. Voordat je een afbeelding kan laten snijden moet je hem in zoverre bewerken dat het duidelijk wordt welke lijn door middel van welke bewerkingstechniek gelaserd moet worden. Zo kun je kiezen tussen lasersnijden, lijngraveren en vlakgraveren. Waar kies jij voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *