Digitaal geld, wat is dat eigenlijk

Digitaal geld, wat is dat eigenlijk?

De Bitcoin. Wanneer we spreken over digitaal geld, is dit toch wel dé digitale munt waar we tegenwoordig aan denken. De munt is zo in trek omdat het een goedkoop, snel en internationaal betaalmiddel is. Er is geen 3e partij zoals een bank bij betrokken, wat de transactie versnelt, maar ook leidt tot minder kosten.

Ook wel: cryptovaluta

Digitaal geld staat synoniem aan cryptovaluta. Het is een digitale munt die je als alternatief kan gebruiken voor het huidige betalingssysteem, welke vaak gaat via de bank. ‘Crypto’ is afgeleid van de term: cryptografie. Dit begrip betekent weer: versleutelingssyteem.

Wat is een versleutelingssysteem precies?

Naast de complexe versleutingssytemen, maakt cryptogeld ook gebruik van ‘proof of work’ schema’s. Deze overzichten zorgen ervoor dat digitale munten op echtheid worden gecontroleerd. Wanneer de munten zijn goedgekeurd, kan er gehandeld worden. 

Welke digitale munten heb je dan?

Inmiddels bestaan er tientallen soorten crypto valuta. De meest bekende is natuurlijk de Bitcoin. Deze digitale munt heeft veel aandacht in de media gehad, waardoor de meeste mensen dit begrip wel eens hebben gehoord. Naast de Bitcoin heb je bijvoorbeeld ook de Ripple en Ethereum. Deze twee munten licht ik hieronder dan ook verder voor je uit.

  • De Ripple. Waar de Bitcoin veelal wordt gebruikt door zowel zakelijk als particulieren, richt de Ripple zich voornamelijk op instellingen. Wel kunnen particulieren ook toegang hebben tot sommige functionaliteiten van deze munt.

De munt is uitgevonden om de kosten van de overboekingen terug te brengen naar nul. Dit

Vanuit de gedachten dat het bankieren eigenlijk nog ouderwets gaat wanneer we het hebben over transacties en gebruikte methoden. Het overboeken van geld is, door alle tussenstappen die tussen partijen plaats vinden, erg duur in vergelijking met de digitale munt.

Door het Ripple platform te gebruiken, vinden transacties rechtstreeks plaats. Banken (en sommige particulieren) kunnen elkaar rechtstreeks geld sturen over de wereld, zonder tussenkomst van een derde partij. Benieuwd naar de Ripple koers? Deze kan je hier bekijken.

  • Ethereum. Ethereum  is een platform gebaseerd op blackchain technologie. Dit is dus anders dan cryptocurrency, waarbij het draait om een digitale munt. De bedoeling van dit platform is, door gebruik te maken van programmeertaal, het ondersteunen van de programmeerbare cryptocurrency: Ether. Het verschil met de Bitcoin? Het Ethereum netwerk is bedoeld als een fundament voor een nieuw soort internet. Deze variant zegt dan ook veiliger en privacy vriendelijker te zijn. Meer weten over de Ethereum koers? Hier kan je hem bekijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *