Wil je een piano kopen? Hier moet je op letten!

Piano’s heb je in verschillende vormen en maten en wanneer je jouw eerste instrument gaat kopen heb je eigenlijk nog geen flauw idee welke verschillen er allemaal zijn. Door de enorme keuze is het ook moeilijk om te bepalen hoe je de beste keuzes maakt, maar feitelijk is het niet heel moeilijk. Kies in ieder geval altijd voor een goed merk, zoals Yamaha, Petrof, Sauter, Sebastian Steinwald, Schimmel of Kawai. Deze merken staan bekend om kwalitatief hoogwaardige instrumenten waar je dus ook jarenlang plezier van kunt hebben. Wil je een piano kopen? Lees dan snel verder, want wij geven een aantal handige tips en trucs over waar je op moet letten.

Een vleugel, digitale of akoestische piano kopen?

Er zijn verschillende soorten piano’s te beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de akoestische piano, maar er zijn ook digitale en elektronische modellen verkrijgbaar. En dan kun je ook nog kiezen voor de vleugel. Wil je een piano kopen? Laten we de modellen met elkaar vergelijken, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Akoestisch model en de vleugel

De akoestische piano bevat toetsen, hamers en snaren en wanneer je een toets aanslaat tikt de hamer een snaar aan. De trilling zorgt ervoor dat je het geluid uit de klankkast hoort. Bij een vleugel liggen de snaren horizontaal in een bak en dat zorgt ervoor dat je een mooi vol geluid kunt produceren. Bij een akoestische huiskamerpiano klinkt het geluid iets minder vol, omdat de snaren verticaal in de klankkast zijn geplaatst. Dat geeft natuurlijk als groot voordeel dat het huiskamermodel veel minder ruimte in beslag neemt.

Digitale piano kopen

Je kunt ook een digitale piano kopen. Een digitaal model heeft geen snaren en het geluid wordt met behulp van elektrische signalen geproduceerd. Deze instrumenten bevatten doorgaans geen aanslaggevoelige toetsen, dat een nadeel is wanneer je een startende pianospeler bent. Gelukkig zijn er ook modellen die het gevoel van een akoestisch instrument nabootsen. Ondanks dat zijn deze varianten wel iets duurder, omdat er meer techniek benodigd is. De voordelen zijn wel dat deze varianten minder onderhoud nodig hebben, niet gestemd hoeven te worden en dat je eventueel met behulp van een hoofdtelefoon in alle rust kunt oefenen.

Elektrische piano

Een elektrische piano kopen is een goed idee wanneer je het gevoel van het akoestische model wilt evenaren, maar op zoek bent naar een bijzonder geluid. Het geluid van het elektrische model kun je het beste vergelijken met andere elektrische snaarinstrumenten, zoals de elektrische gitaar. Je hebt dus ook een versterker nodig om geluid te kunnen produceren. Of een goede hoofdtelefoon die je direct op de piano kunt aansluiten.

Tweedehandse of toch een nieuwe piano kopen?

Een piano kopen is niet goedkoop en veel startende spelers kiezen in de regel om te beginnen op een tweedehandse piano. Dat ook enorm slim is. Je bent immers minder geld kwijt en je kunt wel gebruik maken van een volwaardig instrument. Wanneer je beknibbelt op de aanschaf van een nieuw exemplaar mis je wellicht belangrijke functies of heb je minder toetsen tot je beschikking. Het is wel belangrijk dat je een tweedehands model laat controleren door een expert. Hij of zij kan beoordelen of de piano eerst gestemd moet worden of dat er belangrijke reparaties nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *