Wist je dat het sinds 1 januari 2022 dankzij nieuwe regelgeving verplicht is om bij nieuwbouwhuizen aan te kunnen tonen dat deze voldoen aan een aantal vereisten? Een van die vereisten gaat over de mate van de luchtdichtheid van het pand. Nieuwbouwpanden dienen in sterke mate luchtdicht te zijn, wat betekent dat de woning of het bedrijfspand niet tot nauwelijks onnodig lucht verliest. Hierdoor kan warme lucht niet plotseling ontsnappen en is er niet onnodig energie nodig om de woning/het bedrijfspand op te warmen.
Maar hoe kun je nu nagaan in hoeverre de schil van een pand luchtdicht is? Dat kan door een lekdetectiebedrijf een zogenaamde ‘blowerdoortest’ uit te laten voeren. Hierbij wordt de luchtdoorlatendheid op nauwkeurige wijze bepaald.
De luchtdoorlatendheid kan ook zonder test worden bepaald, maar dan wordt deze vastgesteld op basis van forfaitaire waarden. Wanneer er met deze waarden wordt gewerkt, is het erg lastig om direct (zonder grote ingrepen) aan de geldende norm te voldoen. Kortom, de luchtdichtheid bepalen via een precieze meetwijze (oftewel: de blowerdoortest) vormt een mooie uitkomst.
BENG rapportage
Het is extra relevant om de luchtdichtheid van een pand aan te tonen, doordat dit bij nieuwbouwprojecten een vereiste is om een BENG rapportage in de wacht te slepen. Deze BENG rapportage is vervolgens weer een must om een bouwvergunning te verkrijgen, en om die reden is het dus essentieel om op tijd een luchtdichtheidstest uit te laten voeren. Op die manier blijft alles volgens schema lopen. Echter, niet iedereen zal weten wat een blowerdoortest precies is. In dit blog hebben we daarom enkele belangrijke punten onder elkaar gezet, zodat je weet wat je kunt verwachten indien je zelf zo’n test wil laten uitvoeren.
De voorbereidingen treffen
Tref een aantal voorbereidingen zodat je er zeker van kunt zijn dat de test grondig en veilig kan worden uitgevoerd door het lekdetectiebedrijf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat bepaalde producten worden geleverd aan degene die de test uitvoert. Zo kan deze professional meteen aan de slag. Het gaat om de volgende producten:
- Uiteraard de factuurgegevens van jou als opdrachtgever, het adres waar de test zal worden uitgevoerd en een indicatie wanneer je de blowerdoortest wil laten uitvoeren.
- Een bouwtekening, opgaaf van de inhoud (m3) en de vloeroppervlakte (m2) van woning
- Aangeven of er een vergunningsvrije aanbouw aanwezig is (die niet op tekening staat)
De test zelf
Maar…hoe gaat zo’n test nu in zijn werk? Het onderzoek wordt uitgevoerd doordat de deur naar buiten wordt voorzien een frame wat op zijn beurt weer bestaat uit een ventilator met zeildoek eromheen. De ventilator wordt verbonden aan een speciale luchtdrukmeter. Via de ventilator wordt er lucht in en uit de woning geblazen, waardoor het pand kan worden getest bij diverse luchtvolumes. De verbonden pc, registreert hoeveel luchtverlies er plaatsvindt gedurende dit proces. De test zal meestal zo’n drie uur in beslag nemen, afhankelijk van de grootte van het gebouw. Als de test is afgerond, is het zaak om eventuele luchtlekken op te sporen en te verhelpen. Tip: zorg ervoor dat de test wordt uitgevoerd door gecertificeerde vakspecialisten. Zo ben je ervan verzekerd dat het in 1x goed gebeurt!