Boeidelen… Wat zijn dat?

Boeidelen? Heeft dat met boten te maken hoor ik je denken. Deze boeidelen zijn toch wat anders dan die op je boot. Deze boeidelen zitten op de rand van je platte dak ,dakgoot of dakrand. In Nederland is het natuurlijk niet altijd mooi weer en kan de natuur ook schade aanrichten. De boeidelen zorgen ervoor dat wind en regen niet tussen de gevel en dakbedekking kunnen komen. Ze krijgen dus veel te verduren door het slechte weer. Boeidelen vervangen moet dus regelmatig en je ontkomt er niet aan als je jouw gevel strak wilt houden. Regelmatig de boeidelen onderhouden kan de levensduur van je gevel verlengen en zo voorkom je vroegtijdige vervanging.

Boeidelen vervangen

Wanneer het je helaas toch niet gelukt is om ze goed te onderhouden, is het toch zaak om ze te vervangen en alles weer in ere herstellen. Een boeideel gaat meestal zo rond de zeven jaar mee en het wordt aangeraden om de oude houten gevels te vervangen voor moderne kunststof boeidelen. Deze hebben niet tot nauwelijks onderhoud nodig en gaan levenslang mee. De boeidelen zelf vervangen wordt afgeraden. Het is geen eenvoudige klus en er is veel technisch inzicht nodig en ook de nodige ervaring is vereist. Het zijn grote componenten en als ze niet goed zijn vastgezet kan het gaan rotten en zijn ze snel weer aan vervanging toe.

Boeidelen schoonmaken

Het schoonmaken en onderhouden is eigenlijk heel eenvoudig. Met een sopje en een spons kom je al een heel eind en dit wordt ook altijd aangeraden om te doen. De kleur wordt dan goed behouden en de toplaag blijft intact.

Boeidelen vervangen is niet gemakkelijk

Ervaring is dus wel een vereiste als je boeidelen gaat vervangen. Het is een precieze klus, maar als je toch besluit om het zelf te doen om wat voor reden dan ook, dan moet je wel op een aantal dingen voorbereid zijn. Zo moeten de kopse kanten altijd eerst in de grondverf gezet worden. Dit is nodig, want zo kan er geen vocht bijkomen en dit zal het hout ten goede komen. Het plaatsen en monteren is net zo belangrijk als het schilderen ervan. Als dit niet goed gebeurd gaan ze rotten en dan kun je ze snel weer vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *