Wanneer gaat jouw kind op zwemles?

Je weet het waarschijnlijk nog wel; de eerste zwemles. Voor sommige mensen een nachtmerrie en voor anderen een droom die uitkomt. Zwemles wordt steeds eerder aangeraden bij kinderen, meestal met reden dat hoe eerder ze in contact komen met het water, hoe meer ze op hun gemak zullen voelen met water later in hun leven. Zal je dit als ouder wel doen of is het beter om te wachten met zwemles? Daarnaast zijn er zwemscholen in Groningen, Eindhoven, Amsterdam en nog in veel meer steden en plekken. De keuze is oneindig. Hoe kies je hier tussen een geschikte zwemschool voor jouw kleine? Je leest het allemaal hier. 

Hoe kan je jouw kind voorbereiden op zwemles? 

Als een kind vier jaar wordt, mag hij of zij op zwemles. Best vroeg zal je denken en voor sommige kinderen is dat ook zo. We zijn eenmaal niet hetzelfde en het ene kind is meer een waterrat dat het andere kind. Om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op zwemles is het verstandig om ze van tevoren al kennis te laten maken met water. Doe bijvoorbeeld samen spelletjes in een badje of kies voor een ander spel waar water in voorkomt. Door samen het water in te gaan, zal je kind zich meer op zijn gemak voelen, waardoor dit profijt heeft in de zwemlessen die zullen komen. Straf of zet je kind niet onder druk wanneer ze niet het water in willen, maar zorg voor voldoende bevestiging.  

Wanneer moet je kind op zwemles? 

Wanneer je jouw kind op zwemles wilt doen, is het vaak de vraag op welke leeftijd dit het beste is. Een jong kind is vaak zijn motorische vaardigheden nog aan het ontwikkelen. Hierdoor kan het langer duren voordat ze het diploma behalen, wel zullen ze zo sneller op hun gemak zijn met het water. Als een kind wat ouder is, zullen ze dus vaak sneller het zwemdiploma binnen hebben. Dit is trouwens geen garantie. Een nadeel hierbij is dat het kind niet meedoet met zijn vriendjes of klasgenootjes die misschien wel al zwemles hebben. Ze zullen hierbij eventueel buiten de boot vallen. 

Een geschikte zwemschool kiezen 

Er is zoveel keuzen aan zwemscholen dat het soms moeilijk is om een geschikte te kiezen. Vaak is het zo dat ouders hun kinderen bijvoorbeeld op een kinderopvang in Groningen zetten en daarbij ook op een zwemschool in Groningen. Dit is makkelijk en de kleine afstand en dezelfde vriendjes hebben, is prettig voor het kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Soms kan het kind zich ook settelen in een andere zwemschool en nieuwe zwemvriendjes maken. Zo leert het kind namelijk meer sociale vaardigheden. Vraag eventueel bij de kinderopvang na wat de meest aangeraden zwemscholen zijn of doe een zwemschoolwijzer die via het internet beschikbaar is.                                                               Nu je kind is voorbereid en naar een geschikte zwemschool gaat, begint de echte waterpret! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *