De geschiedenis van paracord

Paracord is vandaag de dag enorm in trek bij hobbyisten in Nederland en over de hele wereld. Maar wat is paracord eigenlijk precies en waar komt het vandaan?

Structuur en materiaal:

Gemaakt met een gevlochten omhulsel van nylon, heeft paracord een gladde en bijna zachte textuur terwijl het ook de mogelijkheid heeft om flexibel en enigszins elastisch te zijn. Het nylon materiaal geeft het een weerstand tegen rot en schimmel. De sterkte wordt ook versterkt door de binnenste strengen die de kern vormen. Die binnenste strengen geven het koord meer gebruiksmogelijkheden of kunnen worden verwijderd om een kernloos stuk paracord te maken voor draadafdekkingen, schoenveters, en andere voorwerpen. Een van de meest voorkomende soorten paracord is het Type III Commercial of 550 Paracord dat 7 innerlijke strengen omvat en een geschatte sterkte van 550 pond heeft.

Geschiedenis:

Paracord werd voor het eerst geïntroduceerd rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog als parachutekoord omdat het werd gebruikt als ophanglijnen voor parachutes. Parachutisten realiseerden zich al snel dat parachutekoord voor vele andere toepassingen kon worden gebruikt en begonnen het te gebruiken om dekzeilen, lading en tenten vast te zetten. Ze vonden zelfs voordelen in de binnenste strengen zoals het gebruik ervan voor vislijnen, het bevestigen van stof, of het creëren van een struikeldraad om te gebruiken als waarschuwing wanneer mensen of dieren in de buurt waren.

Uitgelicht: https://www.123paracord.nl/paracord-accessoires/paracord-kralen/

Nadat Paracord beschikbaar was voor burgers, begon het op te duiken in de detailhandel en op websites waar het aan populariteit won met zijn oneindige hoeveelheid toepassingen. In 1997 gebruikten astronauten zelfs paracord om onderdelen van de Hubble Space Telescope te repareren.

Nu gebruikt een verscheidenheid van mensen het op verschillende manieren. Buitensporters en recreanten hebben meer aandacht voor de overlevings- en noodtoepassingen van paracord, zoals het gebruik voor medische doeleinden zoals een tourniquet, het vastzetten van voorwerpen, het vervangen of repareren van gebroken koord of riemen, het helpen bij reddingen (bijv. iemand die in het water valt).

Tip: https://www.123paracord.nl/paracord-sluitingen/

Dit veelzijdige koord kan ook worden gedragen als armband of andere vorm van sieraad om een favoriete school of professioneel sportteam te steunen. Er kan zelfs een amulet aan worden toegevoegd ter herinnering aan een gebeurtenis of om steun te betuigen aan een specifiek doel, zoals de bewustmaking van kanker.

Soorten:

Er zijn vele maten van paracord die allemaal hun eigen gebruik en structuur hebben. Van klein (nano, micro, micro 90, 95 cord, 275 cord, 325 cord, 425 cord, en cali cord) tot groot paracord (650 cord, 750 cord, 850 cord, Dyna-X, Battle cord, en Para-Max) en natuurlijk het meer voorkomende paracord, 550, valt tussen de kleine en grote maten in.

U kunt de diameter maten, # van strengen, en de sterkte van elk koord op onze Koord Maat Vergelijkingstabel vinden. De kleinere paracord maten zijn zeer geschikt voor knutselen en kleine utiliteit toepassingen, terwijl de grotere paracord kan worden gebruikt voor meer zware en outdoor toepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *