Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Met de jaarwisseling in aantocht, kijken veel jongeren uit naar het moment waarop er weer vuurwerk mag worden afgestoken. Het afsteken van vuurwerk is niet zonder risico! Jaarlijks komen tientallen jongeren en ouderen in het ziekenhuis terecht, als gevolg van het op onverantwoorde wijze afsteken van vuurwerk. In dit artikel vind je verschillende tips, die jou helpen om ongelukken met vuurwerk te voorkomen. Wat doe je er momenteel zelf al aan om ongelukken tegen te gaan bij de jaarwisseling?

Tip 1: schaf een vuurwerkbril aan

Allereerst is het sterk aan te raden om gebruik te maken van een vuurwerkbril. Letsel als gevolg van vuurwerkongevallen komt veel voor rond en in ogen. Je moet er niet aan denken, dat je na het afsteken van vuurwerk blind bent. Een vuurwerkbril hoeft niet meer te kosten dan een paar euro en biedt je ogen de nodige bescherming.

Tip 2: zorg voor een stevige basis voor vuurwerk

Naast het feit dat het verstandig is om een vuurwerkbril te dragen, is het belangrijk om voor een stevige basis voor je vuurwerk te zorgen. In het bijzonder wanneer het tijdens de jaarwisseling relatief hard waait. Zorg voor een emmer met zand, waarin je de verschillende potten enigszins vast kunt zetten.

Tip 3: maak altijd gebruik van een aansteeklont

Houd nooit een lucifer of aansteker bij de lont van het vuurwerk dat je afsteekt. Veel veiliger is het gebruik van een aansteeklont. Veel verkopers van vuurwerk geven zo’n aansteeklont gratis met het vuurwerk mee. Heb je nog geen aansteeklont? In dat geval kun je deze vaak voor nog geen vijftig cent in de winkel kopen.

Tip 4: houd voldoende afstand tot het vuurwerk

Neem direct een paar meter afstand, wanneer je de lont van het vuurwerk aangestoken hebt. Op deze manier verklein je het risico dat het vuurwerk in je gezicht kan ontploffen aanzienlijk.

Tip 5: koop vuurwerk alleen bij officiële verkooppunten

Koop nooit illegaal vuurwerk, of vuurwerk dat door partijen verkocht wordt die dit niet mogen. Door je vuurwerk bij een officiële verkoper te kopen verklein je de kans op ongelukken aanzienlijk. Je weet precies wat je koopt! Daarbij is dit vuurwerk vooraf getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *