Hoe maak je de werkomgeving veilig?

Wanneer je een optimaal werkprestatie wilt leveren, heb je niet alleen het juiste personeel en materiaal nodig, ook op andere punten dient jouw bedrijf uitstekend te functioneren. Op het gebied van infrastructuur, veiligheid en communicatie bijvoorbeeld. Topprestaties worden namelijk geleverd in een top werkomgeving. Veiligheid is een punt waar veel bedrijven op kunnen verbeteren. Gelukkig kan je de werkomgeving goed veilig maken, wij helpen je hier alvast wat mee door de volgende tips op een rijtje te zetten. 

Protocollen

De eerste stap is het maken van veiligheidsprotocollen. In een veiligheidsprotocol beschrijf je nauwkeurig hoe je binnen jouw bedrijf voor een veilige werkomgeving wilt gaan zorgen. Voor een veiligheidsdeskundige in Noord-Brabant kun je terecht bij Optimaal in Bedrijf. Hoe bereid je jezelf bijvoorbeeld voor op werkzaamheden, wat heb je nodig en welke afspraken zijn er tijdens dit werk? Wanneer er protocollen zijn waar iedereen op de werkvloer vanaf weet, zal je al snel merken dat het veiliger wordt. Ook heb je door een protocol houvast wanneer er iets fout gaat, doordat iemand zich niet aan de regels heeft gehouden. 

Wie is er verantwoordelijk?

Wie is er op welk moment verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers? Dit kan een beveiliger of een manager zijn. Wanneer je dit vaststelt weet iedereen naar wie er geluisterd moet worden in noodsituaties. Zorg dat de verantwoordelijke persoon altijd voldoende getraind is. Zo kan hij of zij adequaat reageren in een noodsituatie en is de veiligheid gewaarborgd.  

Veiligheidsaccessoires

Als je een protocol hebt opgesteld en je hebt verantwoordelijke aangewezen voor in situaties van nood ben je er nog niet. Aan bepaalde veiligheidsaccessoires en artikelen ontkom je niet. Een blusdeken of een brandblusser bijvoorbeeld zijn essentieel om in je bedrijfspand te hebben. Vaak is het ook verplicht door de Arbo om dit in je kantoor te hebben. Controleer daarom goed welke veiligheidsregels er in jouw kantoor of gebouw gelden en of je daaraan voldoet. Zo kan je niet voor onverwachte tegenslagen te staan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *